Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Οι ευεργετικές ιδιότητες της Yoga

Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες συνεχώς ανακαλύπτουν καινούργιες ευεργετικές επιδράσεις της yoga  στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Ωστόσο, αν προσπαθούσε κανείς να τις ταξινομήσει με βάση ένα πιο γενικό πλαίσιο κατηγοριών, θα μπορούσε να τις διαχωρίσει ως εξής:

 1. Μείωση της σωματικής και ψυχικής πίεσης
Η Yoga μειώνει τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του άγχους, δεδομένου ότι χαλαρώνει το σώμα και μειώνει τη συγκέντρωση της ορμόνης του στρες, την κορτιζόλη. Επιπλέον, μέσω της συχνής άσκησης Yoga, μειώνεται η αρτηριακή και η καρδιακή πίεση,  βελτιώνεται η πέψη και ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης απαλύνονται συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος, την κατάθλιψη, την κούραση, το άσθμα και την αϋπνία.
2. Ανακούφιση από τον πόνο
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η εφαρμογή συγκεκριμένων ασκήσεων yoga μπορεί να ανακουφίσει τα προβλήματα που σχετίζονται με μυοσκελετικούς πόνους, ανοσοανεπάρκεια, υψηλή αρτηριακή πίεση, αρθρίτιδα, πόνο στην πλάτη και το λαιμό, προβλήματα με τον θυρεοειδή και άλλες χρόνιες ασθένειες.
3. Βελτιωμένη αναπνοή
Η Yoga μας μαθαίνει να αναπνέουμε πιο αργά και πιο βαθιά, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η λειτουργία των πνευμόνων και έτσι να οξυγονώνεται σωστά ο εγκέφαλος και το σώμα μας και να ενισχύεται ο μεταβολισμός μας.
4. Αυξημένη ευελιξία
Μέσω της Yoga μπορεί κανείς να αυξήσει την  ευελιξία των τενόντων, των μυών και των αρθρώσεων και έτσι να ανακουφίσει τον οποιοδήποτε μυοσκελετικό πόνο, αλλά και να βελτιώσει τη στάση του κορμού του και επομένως και την συνολική του εμφάνιση.
5. Περισσότερη ενέργεια

Οι ασκήσεις Yoga γυμνάζουν κάθε μυ στο σώμα μας και συντελούν στο να αναζωογονηθούμε κυριολεκτικά από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών μας.

6. Έλεγχος του σωματικού βάρους
Ακόμα και οι λιγότερο δυναμικοί τύποι της Yoga – χάρη στη μείωση της ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη – μπορούν να διευκολύνουν στην απώλεια βάρους και να βοηθήσουν στην μακροχρόνια διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα. Φυσικά, ένας συνδυασμός άσκησης yoga και υγιεινής διατροφής μπορεί να επιφέρει ακόμη πιο τρανταχτά αποτελέσματα στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος και επομένως, να αποκτήσουμε καλύτερη υγεία και περισσότερη αυτοπεποίθηση.
7. Βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος


Η Yoga βελτιώνει τη ροή του αίματος, αφού τα κύτταρα του σώματος τροφοδοτούνται με περισσότερο οξυγόνο, ενώ παράλληλα η υφή του δέρματος βελτιώνεται ορατά και το δέρμα γίνεται λαμπερό.
8. Ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος
Ακόμη και μια ήπια πρακτική της Yoga μπορεί να ενισχύσει το καρδιαγγειακό σύστημα, μιας και μειώνεται η καρδιακή συχνότητα μέσω συγκεκριμένων ασκήσεων, ενώ η αντοχή μας βελτιώνεται από την πρόσληψη οξυγόνου.
9. Αυξημένη συνειδητότητα
Η Yoga βοηθά στο να συγκεντρώνεστε στο παρόν και να έχετε αυξημένη επίγνωση των λειτουργιών του σώματός σας. Το να μπορείτε να αποβάλετε από το μυαλό σας, έστω και για λίγο, τα προβλήματα και τα άγχη της ημέρας, της εβδομάδας και γενικά της ζωής σας, σας δίνει τη δυνατότητα τόσο να χαλαρώσετε και να επικεντρωθείτε στο τώρα και το σήμερα, όσο και να μπορέσετε να βάλετε σε μία τάξη τις σκέψεις σας, ώστε να τις διαχειρίζεστε καλύτερα. Η δε αυξημένη επίγνωση των λειτουργιών του σώματος, συμβάλει στο να αντιληφθούμε τη σημασία, τα όρια και τις αντοχές των εξωτερικών και των εσωτερικών μας οργάνων κι έτσι, μέσω της βελτίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της καθημερινότητάς μας (πχ. υγιεινή διατροφή) να επιτυγχάνουμε μακροζωία και υγιή εμφάνιση.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου